Processen att skapa en affiliatesida från start 2021.

En affiliatesida är ett lätt och roligt sätt att tjäna pengar på online. Det är även en möjlighet att få kunskap inom marknadsföring och content writing. Genom en affiliatesida kan du skapa din egna pengamaskin. Fortsätt läsa för att lära dig hur du kommer igång.

Vad är en affiliatesida?

En affiliatesida är en webbplats med sponsrade länkar. Detta gör det möjligt för webbplatsägaren att tjäna pengar (få provision). Webbplatsägaren får provision när besökarna klickar på den sponsrade länken och avslutar en affärshändelse, ex. köper en vara eller skapar ett konto.

Affiliate kommer ursprungligen från det engelska språket och betyder ansluten eller anknuten. Ordet Affiliatesida används för att beskriva att webbplatsen är ansluten till ett nätverk av annonsörer, ett så kallat affiliatenätverk eller annonsnätverk.

Genom en affiliatesida kan du tjäna pengar på att publicera olika texter om tjänster eller produkter som du har erfarenhet av. Är du intresserad av gaming kan du exempelvis skapa en affiliatesida där du recenserar spel. Du kan sedan ansluta din affiliatesida till ett affiliatenätverk som har ett samarbete med relevanta leverantörer. När en besökare från din affiliatesida sedan köper ett spel du har recenserat får du pengar i form av provision.

Sammanfattat går affiliatemarknadsföring till så här: En annonsör (ett företag) anlitar ett annonsnätverk (ex. Adrecord) för en kampanj som en affiliate (du) publicerar på sin affiliatesida. En besökare på affiliatesidan klickar på den sponsrade affiliatelänken till kampanjen. Detta klicka leder till en affärshändelse (ex. ett köp) och då får du som affiliate en provision (betalt) från annonsnätverket.

Nischade bloggar är en vanlig form av affiliatesidor

För att en affiliatelänk ska leda till ett köp måste innehållet (ditt content) vara intressant för besökaren. Det vanligaste sättet att driva en affiliatesida är genom en nischad blogg. En nischad blogg är en sida som riktar in sig på bara ett område, som exempelvis fotografering, trädgårdsskötsel eller matlagning.

Genom att nischa din affiliatesida blir det lättare att locka in relevanta besökare. Det finns ett talesätt som lyder ”Försöker du nå alla, når du oftast ingen”. En anledning till att det är svårare men bredare sidor är att sökmotorerna (som ex. Google) får det svårare att veta vad just din affiliatesida handlar om. Detta gör att din affiliatesida inte kommer dyka upp som ett resultat lika ofta när någon söker på Google.

Detta leder till att din affiliatesida får färre besökare och potentiellt färre affärshändelser. Vilket betyder att du får färre provisioner än vad du skulle kunna få.

Fördelen med en mer nischad affiliatesida är att du får färre konkurrenter att håll koll på. En ny hemsida kommer aldrig (inom närtid) konkurrera ut de stora drakarna eftersom Google redan litar på dem. Därför blir det mycket lättare om du börjar inom en mindre marknad, men som fortfarande har en bra sökvolym. Lagom är bäst!

Processen att skapa en affiliatesida från start

Okey, så nu har jag berättat om möjligheterna med en affiliatesida. Dags att gå in på hur du kan göra för att starta din egna affiliatesida och pengamaskin.

Steg 1. Bestäm vilken nisch du vill att din affiliatesida ska handla om

Tidigare skrev jag att en nischad blogg gör det lättare för Google att förstå ditt innehåll. Men vad är egentligen en nischad blogg? Ta exempelvis ämnet fotografering. Fotografering är en väldigt bred nisch och det finns idag många etablerade hemsidor. Titta exempelvis på Moderskeppet eller Digital foto för alla, kan du skapa en blogg som är bättre eller likvärdig som deras?

Här behöver man tänka till och överväga sökvolymen och konkurrensen för sökordet. Skulle du vara intresserad av fotografering kanske det är bättre att smalna av det ytterligare. Kanske skulle endast landskapsfotografering eller familjefotografering vara ett bättre val. Skulle din affiliatesida utvecklas riktigt bra kan du alltid utöka nischen senare.

Det blir också enklare för dig att skriva om ämnen som du har intresse och kunskap om. Det kommer krävas många timmar innan en affiliatesida blir ett självspelande piano. Risken är att du tappar intresset om du inte gillar ämnet du valt. Förbered dig på att det kan ta 6-8 månader innan du får några direkta besökare till din affiliatesida.

Redan nu är det även bra att fundera på hur aktiv du vill vara längre fram. Vissa nischer är mer evergreen (de går aldrig ur tiden). Andra marknader är mer säsongsbetonade. På grafen nedan ser du hur sökningen ”badkläder” är som mest populär i juni. Men efter juli är det inte många sökningar som görs på ”badkläder”.

Även inom olika nischer kan det skilja sig ganska mycket hur stora provisioner som är möjliga. Däremot kan det vara svårare att få provision för dyrare köp eftersom beslutsprocessen för köpet oftast är längre. Billigare köp är enklare att genomföra mer spontant.

I mitt andra inlägg kan du läsa mer om hur du ska tänka för att välja rätt nisch till din framgångsrika affiliatesida.

Steg 2. Köp ett domännamn

När du har bestämt dig vilken nisch din affiliatesida ska ha behöver du köpa ett domännamn. Ett domännamn är webbadressen till din hemsida. Det är denna adress besökarna skriver in i adressfältet för att komma till din affiliatesida. (I mitt fall är domännamnet till denna hemsida lisapetersson.se.)

Tyvärr kan du inte välja exakt vilket domännamn som helst. Eftersom det inte kan finnas två hemsidor med samma domännamn måste du hitta ett som är ledigt. Jag använder mig av One.coms sökfunktion för att se om domännamnet jag vill ha finns tillgängligt.

Priserna på lediga domännamn ligger (på den svenska marknaden) runt 9-1000:-. Det vanligaste priset är runt 200:-. Detta är en löpande kostnad som du måste betala varje år om du vill behålla domännamnet. Betalar du inte förlorar du domännamnet (och din affiliatesida).

Tänk på detta innan du köper domännamnet

Att hitta ett bra domännamn kan vara en djungel. Det ska vara lätt att läsa, skriva och uttala. Det ska inte anspela på något opassande eller helt annat ord när å, ä och ö byts ut. (Har du tänkt på vad Mönsterås kommun har för domännamn, om inte tycker jag att du ska kolla upp det.)

 • Om du ska driva en svensksida är .se domäner att föredra.
 • Tänk på att domännamnet ska matcha nischen på affiliatesidan.
 • Håll domännamnet kort, men akta dig för ett för smalt domännamn. Om jag skulle skapa en hemsida om naturfotografering borde den inte heta fotograferingilisastradgard.se. Det blir inte jättebra om jag sedan bestämmer mig för att även börja med matfotografering.
 • Välj ett sökmotorvänligt domännamn. Exemplet fotograferingilisastradgard.se är nog bara min egna mamma som skulle söka på. För den breda massa skulle svensknaturfotografering.se vara bättre. Redan där ser besökarna att hemsidan handlar om fotografering av den svenska naturen.

Steg 3. Skaffa ett webbhotell

När du har bestämt dig för vilken nisch och vilket domännamn din affiliatesida ska ha behöver du skaffa ett webbhotell. Ett webbhotell är stället där din hemsida ligger lagrad. Ett webbhotell är alltså ett företag som äger serverutrymmet du använder till din sida.

Jag använder mig uteslutande av WordPress one-click installation via webbhotellet one.com. Det finns självklart andra webbhotell att välja bland, exempelvis Loopia eller surftown. Användarvänligheten och tjänsterna webbhotellen erbjuder kan variera, så även kostnaden.

Jag själv använder mig av one.coms webbpaket som heter ”Entusiast”. Detta ger mig bland annat möjlighet att ha 5 olika domäner (olika affiliatesidor) kopplade till samma webbhostingpaket. Detta blir billigare än att köpa ett webbhostingpaket per domän.

Vill du börja i en mindre skala finns det gratis hostingplatser som blogg.se eller wordpress.com. Men dessa kommer också med olika begränsningar. Det kan även bli ganska invecklat om du senare väljer att flytta din affiliatesida till ett annat webbhotell.

Steg 4. Välj ditt publiceringsverktyg (CMS)

Publiceringsverktyget du kan använda skiljer sig beroende på vad du valde i förra steget. Det vanligaste och ett väldigt användarvänligt publiceringsverktyg är WordPress. Andra alternativ som kan förekomma är Joomla eller Drupal.

Jag har arbetat både i WordPress och Joomla. Idag arbetar jag endast i WordPress (med mina egna projekt) då jag upplever det mer användarvänligt. Det finns även en hel del bra youtube-klipp om WordPress.

Steg 5. Skapa en OK webbdesign

Ett av de största misstaget du kan göra i början är att spendera för mycket tid på affiliatesidans design. Varför? Det är inte designen som driver trafik, det är innehållet.

Är du orolig att dina besökare kommer tycka att din hemsida ä ful? Oroa dig inte, det tar ca 6-8 månader från den stunden du publicerar ett inlägg innan Google visar det för en bredare publik. Under mina första fyra månader fick jag totalt 8 besökare… Detta varierar självklart från person och nisch. Men du kommer ha gott om tid att göra din affiliatesidan mer tilltalande efter lanseringen.

Sökmotoroptimerat innehåll driver mer trafik än en snygg logotyp.

Lisa Petersson

Använder du WordPress finns det ett stort urval av bra teman. Några av mina favoriter är Astra, Masonic och Flato. Med dessa kommer du igång på nolltid med ditt skrivande. De är nybörjarvänliga och är ett extra bra val om du inte är så insatt i webbdesign.

Steg 6. Anslut din affiliatesida till Googles tjänster

Att ansluta din affiliatesida till googles tjänster är viktigt för att få statistik. Du kan få massa olika sorter av statistik, klick, sökord, trender, vilka sidor som är mest besökta, hur länge besökarna stannar etc. Detta hjälper dig att lära känna dina besökare. Vilket gör det lättare att skapa blogginlägg som besökarna vill ha och som kan locka ytterligare läsare.

De Google-tjänsterna en affiliatesida behöver är:

 1. Goggle Analytics som erbjuder dig statistik över dina besökares beteende.
 2. Google Search Console låter dig att kontrollera indexeringen av din affiliatesida och sidans synlighet i Googles sökresultat.
 3. Google AdSense är Googles egna affiliatenätverk. Genom detta tillåter du Goggle att visa annonser på din hemsida.
 4. Google PageSpeed Insights hjälper dig att optimera din affiliatesida.
 5. Google Ads är Googles SEM-verktyg som du kan använda för att själv köpa annonsyta på google och öka antalet besökare till din affiliatesida.

Det är riktigt enkelt att komma igång med Googles olika tjänster och det är även gratis. Du behöver bara skapa ett Googlekonto för att få tillgång till tjänsterna. Det svåra är att lära sig hur man kan ha nytta av dem. Men det finns massa bra guider och videos på internet.

Om du använder WordPress som publiceringsverktyg är det enkelt att integrera Googles tjänster. Du kan enkelt ladda ner ett plugin via WordPress adminpanel som heter site kit by google. Sedan ansluter du bara din affiliatesida till Goggles tjänster via detta plugin. Det är en av de första sakerna jag gör när jag startar en affiliatesida.

OBS! Tänk på att statistik aldrig kan hämtas in retroaktivt. Tänk därför på att ansluta Googles tjänster i ett tidigt skede av din affiliateresa. (Detta var ett nybörjarmisstag jag gjorde på min första affiliatesida...)

Steg 7. Skriv SEO-vänliga inlägg på din affiliatesida

Nu är det äntligen dags att fylla din affiliatesida med målgruppsanpassat innehåll. Här har du en fördel om du har valt en nisch som du har kunskap inom. Eller i alla fall ett stort intresse.

Börja med att välja ett fokusnyckelord till ditt blogginlägg. Använda detta nyckelordet så ofta du kan i relevanta sammanhang på din affiliatesida. (Kan du gissa vilket fokusnyckelord jag har i detta inlägget?) Undvik att framstå som spammig. Du kommer inte får bättre resultat för att du skriver nyckelordet i varje mening. Google är alldeles för smart och ser rakt igenom detta.

Du kan använda olika fraseringar på ditt fokusnyckelord. Om du skriver ett blogginlägg om naturfotografering kan du ha ”naturfotografering” som fokusnyckelord. Men det går även bra att skriva ”fotografera naturen”, ”fotografering i naturen”, eller liknande i fraser i själva blogginlägget. Google kommer förstå att det är naturfotografering som inlägget handlar om.

Har du svårt att komma på vad du ska skriva om? Då kan du använda dessa knep:

 • Besök olika forum eller sociala kanaler och se vad folk ställer för frågor. Sök sedan själv efter svaret och skriv ett blogginlägg om det. Vill du vara extra finurlig kan du sedan återvända till forumet och publicera länken till svaret på din blogg.
 • Använd sida ”Answer the public”. Sidan hämtar information från Google och visar användbara fraser och frågor som är relaterade till ditt fokusnyckelord.
 • Om du är osäker på om ditt fokusområde är aktuellt kan du använda Google Trender. Med Google Trender ser du hur ofta en nyckelfras har sökts. Du kan även se hur intresset för specifika sökord eller ämnen skiftar under året.

När din affiliatesida är helt ny bör dina blogginlägg innehålla runt 1500 (relevanta) ord. Detta är en bra längd för att kunna konkurrera om de enklare sökorden. När dins affiliatesida har mer trafik kommer typen av inlägg du gör variera. Därför kommer även mängden ord att se annorlunda ut.

Det viktigaste är att hålla texten relevant till sökordet. Om blogginlägget ska vara 1500 ord långt och handla om naturfotografering. Då ska hela innehåller på 1500 ord vara relevant till det fokusnyckelordet. Du kommer inte hamna högre upp i sökresultaten bara för att du lyckas skriva ytterligare 300 ord om det nya receptet du testade förra helgen. Relevans är nyckeln för att din affiliatesida ska ranka bra på Google.

Steg 8. Anslut din affiliatesida till olika annonsnätverk

När du har skapat lite innehåll till din affiliatesida är det dags att ansluta den till olika annonsnätverk. Du kan ansöka till fler olika annonsnätverk på samma gång. Vissa annonsnätverk är mer kräsna än andra. Det finns annonsnätverk som kommer godkänna din affiliatesida även utan innehåll. Sedan finns det dem som kommer att neka din ansökan.

Det beror på om din affiliatesida är relevant för annonsnätverkets leverantörer. Skulle din ansökan bli nekad får du oftast en förklaring på varför och chansen att rätta till det.

Annonsnätverken som jag alltid ansöker till är:

 1. Adrecord
 2. Adtraction
 3. Amazon

Det är genom dina annonsnätverk som de mesta av dina pengar kommer att komma ifrån. Annonsnätverken kommer ställa krav på dig som annonsör. De kommer först granska din affiliatesida innan de (ev) godkänner din ansökan. Det kommer även finns riktlinjer hur du får marknadsföra kampanjerna. Följer du inte detta kommer din sida att bli spärrad från annonsnätverket.

Det finns massa olika annonsnätverk. Alla annonsnätverk är inte relevanta för alla affiliatesidor. Du kan hitta en hel del att välja bland på annonsering.se.

Lathund för att starta en affiliatesida

 1. Bestäm vilken nisch din affiliatesida ska ha.
 2. Köp ett domännamn.
 3. Skaffa ett webbhotell.
 4. Välj ditt publiceringsverktyg (CMS).
 5. Skapa en OK webbdesign.
 6. Anslut din affiliatesida till Googles tjänster.
 7. Skriv SEO-vänliga inlägg på din affiliatesida.
 8. Anslut din affiliatesida till olika annonsnätverk.
 9. Loopa Steg. 7 om, och om, och om igen. Tills du känner att din trafik och inkomst har kommit dit du vill.

Stort lycka till på din affiliateresa!

Lisa Petersson

Lisa Petersson

Jag är en kreativ digital kreatör som älskar att skriva. Sedan 2013 har jag arbetat (i stort sett) dagligen med olika kreatörs-projekt. På min fritid driver jag bloggar och affiliatesidor inom olika nischer. b.la. inom finans, design och tech. I vissa fall arbetar jag även med frilansuppdrag i olika former.

Mer att läsa

KONTAKTA MIG

Vill du arbeta tillsammans, eller har du en fundering?

Oavsett om du vill arbeta tillsammans, har en fråga eller bara är social så får du gärna mejla mig via knappen nedan. Jag återkommer så fort jag kan.

LP.

Content writer & Digital Kreatör i Karlskrona, Blekinge.

Copyright © 2021 Lisa Petersson